Seminar: Depozite de deșeuri

Performanța sistemelor de etanșare, reglementări și ghiduri actuale, monitorizare, practici curente și studii de caz

Combigrid® key image

O zi de seminar pe subiecte legate de depozitele de deșeuri

Explorați practici actuale din domeniul depozitelor de deșeuri

Depozitele ecologice de deșeuri sunt construcții complexe, gândite să încapsuleze pe termen lung diverse categorii de deșeuri. Siguranța lor și protecția eficientă și durabilă a factorilor de mediu sunt strâns legate de proiectare, execuție și calitatea materialelor folosite la sistemele de etanșare a bazei și acoperire.

Vă invităm să vă alăturați nouă pentru a fi la curent cu caracteristicile esențiale ale materialelor geosintetice folosite la depozitele de deșeuri și practicile actuale pentru controlul calității și monitorizarea depozitelor de deșeuri.

Data: 25 septembrie 2023

Loc de desfășurare: Hotel Caro – Sala Eminescu
Str. Barbu Văcărescu 164A, București 020285, România.

Rezumatul conținutului

  • Caracteristici esențiale ale barierelor geosintetice
  • Geocompozite bentonitice – riscuri legate de utilizarea necorespunzătoare
  • Depozite de deșeuri – practici curente bazate pe experiența din Marea Britanie
  • Performanța materialelor geosintetice confirmată prin testare
  • Studii de caz – aspecte legate de stabilitatea pe pante la depozitele de deșeuri

  • Instrument inteligent pentru operarea sigură și sustenabilă a depozitelor de deșeuri
  • Consecințe ale proiectării și execuției incorecte la depozitele de deșeuri

Formular de înregistrare

Nume și prenume(necesar)
E-mail(necesar)
Care dintre următoarele vă descrie cel mai bine?
Doriți să primiți mai multe informații pe aceste subiecte de la echipa noastră?
Acord(necesar)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

De ce acest seminar?

În cadrul seminarului ne propunem să vă prezentăm ultimele cerințe agreate la nivel internațional, cu privire la caracteristicile esențiale ale materialelor care compun aceste sisteme, demers important pentru țara noastră având în vedere vechimea de aproape 20 de ani a cerințelor naționale (Anexa la Ordinul 757/2004 pentru aprobarea Normativului tehnic privind depozitarea deșeurilor). De asemenea, ne propunem ca, prin intermediul seminarului, să promovăm și să încurajăm testarea conformității materialelor geosintetice livrate pe șantiere, în locul acceptării lor doar în baza documentelor de calitate. Motivul? Importanța covârșitoare pe care o au în funcționarea corespunzătoare a depozitelor de deșeuri și prevenirea poluării mediului.

Consecințele pe care le pot produce proiectarea și execuția necorespunzătoare a unor depozite de deșeuri, sau folosirea unor materiale nepotrivite vor fi ilustrate prin studii de caz.

Nu în ultimul rând, vom aborda și aspecte legate de proiectarea sistemelor de acoperire a depozitelor de deșeuri, la care evaluarea incompletă sau incorectă a factorilor implicați pot produce consecințe serioase.

În final, vom prezenta un sistem inovator de “tomografiere” a corpului depozitului de deșeuri, care permite evidențierea unor eventuale probleme în timp util, înainte ca ele să producă situații potențial periculoase.

Prin participarea unor invitați de marcă, seminarul va aduce cu siguranță noutăți, va răspunde multor întrebări venite din partea Dvs. și va încuraja, sperăm, dezvoltarea în România a unor practici în domeniul depozitării deșeurilor la nivelul celor din țările avansate în domeniu.

Mai jos găsiți programul detaliat al seminarului și un formular de înregistrare pentru a solicita participarea Dumneavoastră.

Vă așteptăm cu drag la prezentări valoroase ale experților invitați și la sesiuni animate de discuții!

Experții Dvs.

George Koerner este directorul Institutului de geosintetice. El este responsabil pentru certificarea și acreditarea laboratorului și educația continuă la Institut. Gestionează mai multe proiecte de cercetare și a publicat peste 300 de lucrări tehnice în cei 35 de ani de activitate în domeniul polimerilor folosiți în contact cu pământurile. Și-a obținut doctoratul la Universitatea de Inginerie Geotehnică din Drexel, este inginer profesionist înregistrat și auditor de calitate certificat. George a primit mai multe premii și titluri de-a lungul anilor, remarcabile fiind: premiul de Excelență pentru tehnologii de mediu al IFAI 1995, premiul ASCE pentru Inginerul geotehnician al anului în 2004, titlul de membru al consiliului ASTM în 2013, primul lector Koerner al GMA în 2017 și titlul de membru al consiliului ASCE în 2020.

Kent von Maubeuge a studiat inginerie civilă, domeniu în care a obținut și Diploma de Master. Pentru mai bine de 30 de ani a fost membru activ în diferite asociații cum sunt DIN, ASTM, CEN și ISO și este lector în domeniul geosinteticelor la două universități germane. În calitate de membru al ASTM International a fost președinte al comitetului D35.04 Geocompozit bentonitic (GCL) din 1998 până în 2022. El este în continuare Convocator pentru CEN TC189/WG6 Bariere. Kent a publicat și prezentat peste 250 de lucrări internaționale despre geosintetice și a fost președinte la numeroase conferințe internaționale, fiind invitat să prezinte „a doua lucrare în onoarea lui Robert Koerner”, în timpul GeoMEast 2018 la Cairo, Egipt. Pentru contribuția sa de peste 30 de ani la dezvoltarea standardelor și conducerea comitetului D35 pentru geosintetice al ASTM International, Kent a primit premiul de merit ASTM în 2019. Este cea mai înaltă distincție a organismului de standardizare și cea mai înaltă recunoaștere a ASTM pentru contribuțiile individuale la dezvoltarea standardelor.

Darren este geolog și inginer de mediu cu o experiență vastă în domeniul managementului și finalizării  proiectelor internaționale, în special în gestionarea deșeurilor, inclusiv sisteme de încapsulare proiectate pentru depozite de deșeuri de tip bio-reactor, stații de tratare a apelor uzate, instalații de digestie anaerobă și facilități miniere. Darren se ocupă atât de activități de consultanță, cât și de management de proiect fiind implicat, în Marea Britanie, în partea de proiectare și de execuție.

Darren este specializat în livrarea unor tehnologii mature, eficiente din punct de vedere al costurilor, care au fost optimizate în Marea Britanie în decursul ultimilor 15 ani și care respectă cerințe internaționale. Controlul detaliat al tuturor proceselor, de la proiectare până la finalizare, permite implementarea și operarea unor sisteme complet integrate în condiții de randament maxim.

Având o experiență internațională, cu clienți publici și privați, în domeniul managementului deșeurilor și exploatărilor miniere, Darren este capabil să ofere soluții complet personalizate.

Darren este specializat în proiectarea, implementarea și specificarea materialelor geosintetice în vederea dezvoltării unor soluții cu costuri optimizate. El este membru în comitetul director al filialei IGS (Societatea Internațională de Geosintetice) din Marea Britanie.

Darren este implicat în proiecte care includ:

  • Sisteme de încapsulare proiectate în conformitate cu soluții recunoscute internațional, cum sunt cele ale Agenției de Protecția Mediului din SUA, cele din Uniunea Europeană și Marea Britanie;
  • Controlul emisiilor, managementul gazelor și folosirea în conformitate cu cele mai bune practici la nivel internațional;
  • Managementul levigatului;
  • Închiderea și reabilitarea facilităților de depozitare în vederea reutilizării pentru agricultură, generarea de energii regenerabile, dezvoltarea unor zone umede sau aplicații industriale.

Loretta Batali este profesor la Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB), catedra de geotehnică și fundații. Ea a studiat construcții civile la UTCB, apoi a obținut Diploma de Master și doctoratul la INSA Lyon, Franța. Pentru teza de doctorat a studiat geocompozitele bentonitice (GCLs) folosite la depozitele de deșeuri. Din 2008 este profesor titular la UTCB, iar din 2010 îndrumător de doctorate. Loretta Batali a publicat 9 cărți și peste 100 de lucrări științifice pe teme diverse din domeniul ingineriei geotehnice, printre care multe despre materiale geosintetice și depozite de deșeuri. Pe lângă activitățile academice și de cercetare, ea are o bogată activitate tehnică, participând la investigații geotehnice și proiectare și fiind desemnată verificator și expert de către Ministerul Lucrărilor Publice. În ultimii ani a avut o activitate bogată în CEN TC 250/SC7 pentru revizuirea Eurocodului 7, unde conduce în prezent un grup de lucru (TG B) și unde este membru al echipei de management.  Din 2021 Loretta Batali este președintele Societății Române de Geotehnică și Fundații (SRGF) și este, de asemenea, membră a Societății Internaționale de Geotehnică și Fundații (ISSMGE), unde prezidează comisia de premii. Timp de 10 ani a fost secretar științific al Asociației Române de Geosintetice (ARG) și este membră a Societății Internaționale de Geosintetice (IGS).

Lucian Pavel este directorul departamentului de mediu al firmei Klarwin. El conduce echipa de dezvoltare a companiei, fiind responsabil cu activitățile de consultanță, proiectare, execuție, operare și mentenanță pentru tehnologii înalte în domeniul deșeurilor menajere, apelor uzate, apei potabile, poluării aerului, detecției scurgerilor și digitalizării accelerate.

Experiența sa este acumulată pe parcursul a mai mult de 18 ani, în domenii cum sunt: industria aerospațială, metalurgie, automobile, energie, rafinare, complexe chimice, apă potabilă și deșeuri menajere, în peste 30 de țări din Europa și Asia.

El a fost implicat în diferite etape de dezvoltare în multe din depozitele de deșeuri din România, Ungaria, Bosnia și Herțegovina, Slovenia și Moldova, care au beneficiat de pe urma experienței și pasiunii lui pentru tehnologii noi.

Cu o licență în chimie industrială și compuși macromoleculari, a studiat pe tema managementului deșeurilor solide în țările cu venituri mici și medii la Institutul Carlo Cattaneo Bologna Italia și strategii sustenabile pentru economie circulară la Cambridge Judge Business School. El face parte din echipa de dezvoltare a sistemului tomograf pentru depozite de deșeuri – Geoklast, premiat în 2022 ca un concept inteligent și sustenabil la Gala Premiilor în Sustenabilitate organizată de revista Diplomat.

Henning Ehrenberg este de mai bine de 30 de ani o prezență constantă în industria materialelor geosintetice. El este directorul de calitate al firmei Naue (producător recunoscut de materiale geosintetice și dezvoltator de soluții cu acestea). Este de asemenea membru al grupului de cercetare și dezvoltare al firmei și manager de produs pentru geotextilele nețesute Secutex. Henning a fost membru al consiliului de administrație și a condus grupul tehnic de lucru al Asociației Europene a Producătorilor de Produse Geosintetice (EAGM), care promovează cunoașterea și utilizarea acestora, inclusiv beneficiile lor legate de sustenabilitate. A participat în numeroase grupuri de lucru științifice, industriale și de standardizare, inclusiv CEN TC 189, ISO 221, ASTM D35 și a publicat mai multe lucrări despre performanța și beneficiile materialelor geosintetice. Henning este membru al Comitetului de Sustenabilitate IGS și al Consiliului Consultativ BAM pentru aplicarea materialelor geosintetice în construcția depozitelor de deșeuri din Germania.

Programul detaliat al seminarului poate fi descărcat aici: